Kiemen zijn de jonge, net ontkiemde planten van een zaad. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen voor je papegaai of parkiet en worden gezien als een superfood. Kiemen zijn een geweldige aanvulling op elke gezonde levensstijl, omdat ze zijn vol met antioxidanten, vitaminen, mineralen en enzymen.

tauge-kiemen-kookboekvoorpapegaaien.nl
taugé kiemen

Waarom zijn kiemen gezond?

 1. Rijk aan voedingsstoffen: Kiemen bevatten hoge concentraties van vitaminen, mineralen en antioxidanten. Bijvoorbeeld, alfalfakiemen bevatten hoge concentraties van vitamine C, vitamine K, foliumzuur en ijzer.
 2. Verhoogt de spijsvertering: Kiemen bevatten vezels en enzymen die de spijsvertering van je vogel(s) bevorderen en de stofwisseling versnellen.
 3. Verbetert de weerstand: Kiemen bevatten vitamine C en andere antioxidanten die de weerstand van je vogel verbeteren en het immuunsysteem versterken.

Voordelen van het eten van kiemen:

 1. Vers en gemakkelijk te kweken: Kiemen zijn makkelijk te kweken en kunnen worden aan je vogel gegeven worden op het moment dat ze volgroeid zijn. Dit betekent dat ze vers en vol voedingsstoffen zijn.
 2. Gemakkelijk toe te voegen aan een chop: Kiemen kunnen gemakkelijk worden toegevoegd aan een chop of verse salades.
 3. Lage calorieën en vet: Kiemen zijn laag in calorieën en vet, wat ze een geweldige optie maakt voor alle vogels.
 4. Biedt veel variatie: Er zijn veel verschillende soorten kiemen beschikbaar, waaronder alfalfa, broccolikiemen, lijnzaadkiemen en granen, waardoor er veel variatie mogelijk is in het dieet van je vogel.

Kiemen zijn rijk aan voedingsstoffen en een geweldige aanvulling op elk gezond dieet. Gelukkig zijn ze eenvoudig zelf te kweken met een kiemset. In dit artikel zullen we uitleggen hoe u zelf eenvoudig kiemen kunt kweken met een kiemset.

Wat is een kiemset?

Een kiemset zoals de EASY Birdie Sprout Kiemset is ontworpen om kiemen eenvoudig thuis te kweken. Het bestaat uit 3 transparante delen: 2 bakjes die in elkaar passen, het tweede bakje dient als uitlekbakje en een deksel. De transparante bakjes en deksel zorgen ervoor dat de zaden genoeg licht krijgen. Daarnaast is er een handig 5-stappenplan, zodat je zo aan de slag kunt!

EASY-birdie-sprout-kookboekvoorpapegaaien.nl

Welke zaden kun je kweken?

Er zijn veel verschillende soorten zaden die je kunt kweken, zoals:

 • dari (rood en wit)
 • paddy
 • linzen
 • tarwe
 • boekweit
 • kardizaad
 • haver
 • mungbonen
 • mais
 • peulvruchten

Je kunt jouw favoriete soorten kiezen of die van je vogel.

kiemen-kookboekvoorpapegaaien

Hoe kweken met een kiemset:

 1. Was de zaden in ruim vers water.
 2. Vul de buitenpot met twee eetlepels zaden en voeg ruim vers water toe, zodat de zaden onder water staan.
 3. Laat dit (zonder deksel) een nacht staan weken.
 4. De volgende dag doe je de zaden van de buitenpot in de binnenpot en spoel je onder de kraan de zaden een aantal keren goed met vers water.
 5. Doe nu de binnenpot, gevuld met de gespoelde zaden, in de buitenpot en leg de deksel er losjes bovenop.
 6. Haal 2 tot 3 maal per dag de binnenpot uit de buitenpot en spoel een aantal keer de binnenpot (met de zaden erin) onder de kraag goed door.
 7. Schenk het overtollige water uit de buitenpot.
 8. Zet de binnenpot weer in de buitenpot na elke spoeling en leg de deksel er losjes op.
 9. Wacht tot de zaden volgroeid zijn: Het duurt ongeveer 2 tot 3 dagen voordat er piepkleine witte staartjes uit de zaden tevoorschijn komen (2 mm).
 10. Je kan vanaf nu deze super voedzame zaden aan je vogel(s) aanbieden.

Let op: des te kleiner de witte staartjes zijn, des te voedzamer!

De EASY Birdie Sprout is een geweldige manier om verse en gezonde kiemen te kweken in je eigen keuken. Het is eenvoudig en een leuke manier om meer voedingsstoffen aan het dieet van je vogel toe te voegen. Probeer het vandaag nog uit en ervaar de voordelen van het zelf kweken!

papegaai-kiemen-kookboekvoorpapegaaien.nl

Tenslotte

Kiemen zijn dus een zeer waardevolle en onmisbare toevoeging aan het dieet van je vogel. Ze zitten vol met voedingsstoffen, verbeteren de spijsvertering en de weerstand. Kiemen zijn gemakkelijk zelf te kweken en toe te voegen aan het bestaande dieet van je vogel en daarnaast bieden ze veel variatie.

error: Content is protected !!