In deze blog wil ik je iets vertellen over microgroenten.
Wat zijn het, wat heeft het voor nut, hoe maak je microgroenten voor vogels, welke zaden gebruik je en hoe gezond is het voor onze vogels?
Zoals uitgebreid in mijn kookboek beschreven staat hoe je kiemen moet laten uitkomen. En een klein stukje over microgroenten. In deze blog wil ik graag wat meer ingaan op de vitaminebommetjes voor onze vogels.

Microgroenten zijn kleine, niet volledig uitgegroeide groenten. Het zijn kiemen van zaden of kruiden die verder zijn gegroeid en er kleine groene blaadjes ontstaan. De microgroenen zijn veelzijdig en super gezond.
Microgroenten zijn eenvoudig om te maken, omdat deze op verschillende locaties kunnen worden gekweekt. Waaronder buiten, in een kas en zelfs op je vensterbank.

De kleine plantjes noem ik vitaminebommetjes omdat er heel veel gezonde stoffen in zitten. Volgens onderzoek bevatten de plantjes veel vitamines, waaronder vitamine A, C, E en K, veel soorten zijn ook rijk aan kalium, magnesium en koper. 

Omdat de plantjes zo nog zo klein zijn, bevatten ze wel 25 tot 40 keer zo veel vitamines per 100 gram vergeleken met de volwassen plant!

kiko-microgroenten-kookboekvoorpapegaaien.nl

Welke zaden kun je zoal gebruiken?

Enkele zaden:
waterkers
tuinkers
radijskers
rucolakers
tarwegras
broccoli
rucola
biet
haver
zonnebloem
rode klaver

Kies (biologische) zaden die voor menselijke consumptie zijn.

tray-met-groen-kookboekvoorpapegaaien.nl

Ook kun je in de supermarkt microgroenten kopen. Let er op dat er geen look (ui, knoflook of prei) tussen zit.

Hoe maak je die super gezonde microgroenten voor vogels?

Je kweekt heel eenvoudig je microgroenten voor vogels door twee vellen keukenrol op een bord te leggen, zorg dat deze doorweekt zijn met water en daarop de zaden strooien. Hou de keukenrol vochtig!
Eenvoudiger kan het niet, maar wél leuker en daarom verkopen wij de handige Birdie Microgroenten Tray met verdeling zodat je maar liefst zes verschillende zaden per keer kan kweken. Lekker veel afwisseling voor onze vogels dus!
Deze tray werkt zelfs nog eenvoudiger. De bak doe je vol met water, in de verdeel bakjes doe je stukjes keukenrol en daarop strooi je de zaden. Kijk om de paar dagen even of de wortels bij het water kunnen en anders doe je er wat water bij.

Ook kun je in de supermarkt microgroenten kopen. Let er op dat er geen look tussen zit.

Het verschil tussen kiemen en microgroenten

Kiemen zijn de ‘spruiten’ uit zaden van granen, kruiden en peulvruchten die je een paar dagen na ontkieming kunt eten. Ze zijn zeer rijk aan vitamines, mineralen, sporenelementen, enzymen en beschermende stoffen. De groenten groeien na het kiemen nog 7 tot 21 dagen door, met behulp van water, licht en warmte. 
Je kunt ze oogsten als de eerste mini-blaadjes ontstaan.
Bij kiemen eet je de zaden op. Microgroenten worden zonder het zaadje gegeten, omdat de blaadjes afgeknipt worden. De gehaltes aan voedingsstoffen zijn altijd hoger dan in de volwassen plant.

Microgroenten zijn eigenlijk gewoon babyplantjes. Ongeveer 2 tot 5 centimeter hoog.  
Omdat de babyplantjes blaadjes moeten krijgen, groeien ze in het licht.

Ondanks het mini formaat zitten de kleine plantjes vol met vitaminen en andere voedingsstoffen. Ze bevatten ook al alle stoffen die de volwassen plant in zich heeft. Echte vitamine bommetjes dus!

Geef de microgroenten aan je vogels door de chop of apart in een bakje.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!